9. desember 2010

Skadeforebygging

Ut fra det jeg har erfart det siste året med fluekasting så har jeg begynt med en idrett som er ganske utsatt for belastningsskader. Det er veldig mye ensformig og statisk trening. Jeg har til tider vært litt dum og fått svi for at jeg ikke har tenkt så mye på hvordan jeg skal trene, men nå har jeg begynt å fokusere mer på skadeforebygging for å få bedre treningsperioder med høyere kvalitet. Jo mindre skader dess bedre treningsarbeid og resultater.
For å forebygge skader er det ofte greit å tenke over disse punktene:
  • Belastningen man trener med
  • Antall repetisjoner
  • Hurtigheten på bevegelsene
  • Intensitet i øvelsene
  • Restitusjonstida mellom øktene
  • Variasjonen i treninga
  • Om treninga er regelmessig og systematisk
  • Den tekniske utførelsen av øvelsene man gjør
  • Evnen til bevegelighet i utsatte ledd
Det lureste man kan gjøre for å unngå skader er å trene variert. Og kun stå med stanga ikke er veldig smart. Derfor trener jeg også styrke, bevegelighet, koordinasjon og utholdenhet for å variere og for å bygge opp en god og sterk grunnmur for videre trening. Å bygge mye på en dårlig grunnmur er sjelden lurt. Økter der man gjør helt andre øvelser enn vanlig er også bra. Å ta en tur i svømmehallen eller en skitur er fint for å belaste kroppen med nye typer bevegelser. Kanskje kan det også være fint å ta en fisketur i ny og ne :-)

En annen ting som jeg har trua på er kasting med en veldig mjuk stang. Det er lavbelastende og samtidig er det god teknikktrening. Det er klin umulig å slurve teknisk med en mjuk stang og få et godt resultat. Slike kasteøkter koster lite for kroppen og er derfor fin som variasjon fra de stive kastestengene.

Menneskekroppen er utrolig fin, og den tilpasser seg hele tiden den belastningen vi påfører den, dette er jo grunnlaget for all trening. Men, denne tilpasningen kan også være litt farlig og noe man må være oppmerksom på. En kasteøkt belaster den ene siden av kroppen mye mer enn den andre, og det er fort gjort å få feilbelastninger. For å unngå dette så passer jeg på å belaste begge sider av kroppen under styrketrening. Jeg trener både utholdende og mer eksplosive øvelser på begge sider. Selv om det er viktigst med en god styrke på høyre side i enkelte øvelser, så belaster jeg begge sider like mye i en styrketreningsøkt. Da får jeg kompensert for den feilbelastningen jeg påfører kroppen min gjennom kasteøktene. Slik tenker jeg i all styrketrening som jeg gjør. Hele overkroppen og hoftene er det ekstremt viktig å være sterk i. Masse styrketrening med riktig balastning, intensitet og teknikk vil bidra til en skadefri kropp med bra grunnlag for å utvikle en god teknikk.

Et annet viktig skadeforebyggende tiltak er å trene opp en god bevegelighet. Både for å unngå balstningsskader og akutte skader, og også for å legge grunnlag for en mer hensiktsmessig teknikk. Jeg trener bevegelighet i stort sett hele kroppen, men har størst fokus på hofteledd, brystmuskel, nakke og skuldre. Det er plasser som får en del juling..

Også er jo oppvarming, nedjogging, tøying, riktig kosthold og god restitusjon noen ninjatriks som er greit å ha med seg på veien :-)

Belastningsskader er ting man kan unngå ved å gjøre riktige forberedelser og god treningsplanlegging. Og det er ikke vanskelig, det er egentlig fryktelig enkelt og greit. Det finnes ikke noen fasit på nøyaktig hvordan det skal gjøres, det handler bare om å hele tiden ligge litt i forkant og være sikker på at kroppen tåler den belastningen man påfører den, både i hver enkelt økt og over tid. Så nå skal jeg prøve å tenke litt mer skadeforebyggende framover, så blir det forhåpentligvis lange, herlige kasteperioder uten noen kjedelige skadeavbrudd :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar